Sano "kolme kyllää" ja voita

Tapasimme: Lauri Timgren

Reilu vuosi sitten Lauri Timgren tuijotti paperia, jolle oli kirjoittanut kolme kysymystä. Huolellisesti punnittuaan Lauri ymmärsi, ettei voi vastata enää jokaiseen kysymykseen “kyllä”, joten hän teki ison päätöksen: Lauri irtisanoutui töistään. Nyt Lauri toimii VertaaEnsin.fi - palvelun Suomen toimitusjohtajana, ja voi vastata jokaiseen kysymykseensä “kyllä”. Lauri, mitkä ihmeen “kolme kyllää”?

hyvässä työpaikassa voit vastata ‘kyllä’ näihin kolmeen kysymykseen”

“Kysyn nämä kolme isoa kysymystä ihmisiltä kaikessa työelämän muutoksiin liittyvässä. Mielestäni hyvässä työpaikassa, oli se sitten toisen palveluksessa tai oma yritys, voit vastata “kyllä” näihin kaikkiin kolmeen kysymykseen:

  1. Sisältö: Onko työn sisältö sitä mitä oletan, ja onko päivästä toiseen tehtävä työ kivaa?
  2. Tulevaisuus: Viekö työ ja päätökset joita teen kohti pitkän aikavälin tavoitteita? Mitkä ne tavoitteet ovat?
  3. Missio: Uskonko siihen mitä tässä yrityksessä tehdään?

Laurin mukaan hyvät päätökset ja oikeat suunnat saavat sinut vastaamaan kaikkiin kolmeen vahvasti “kyllä”. Jos epäröit, et ehkä ole oikeassa paikassa. Erityisesti kysymyksistä viimeinen on usein se vaikea paikka. Moni työhönsä pettynyt ei enää usko työnsä suuntaan täysin, eikä voi vastata tähän täydellä sydämellä “kyllä”.

Laurin oma päätös oli lopulta helppo, vaikka ulkopuolinen sen voisikin kyseenalaistaa. Lauri jätti erinomaisen ja hyvin palkatun työn sekä johtoryhmäpaikan suuressa rahoitusalan yrityksessä. Työn sisältö oli mukavaa ja tekeminen kivaa. Miten ja miksi tällaisesta tehdään hyppy tyhjän päälle?

Enemmän pitäisi ajatella ‘why not’ eikä ‘why’”

“Päätöstä tehdessä mietin paljon sitä, mikä musta tulee isona? Mitä on ne asiat joita haluan tehdä? Miten kehitän omaa työelämääni, miten voin itse vaikuttaa siihen mitä teen? En ollut työssäni mitenkään erityisen väsynyt tai tyytymätön. Työ oli kivaa, mutta olin vankina ajattelussani ja näin enemmän esteitä kuin mahdollisuuksia. Enemmän pitäisi ajatella “why not” eikä “why” - uuden tekeminen ja luominen on minulle se antoisin osa työntekoa.”

Lauri myöntää itsekin miettineensä päätöstään ulkopuolisen näkökulmasta. “Tottakai sitä käy itsensä kanssa painia että onko tämä ihan tyhmää, mutta en pystynyt vakuuttamaan itseäni siitä että hyppyä ei pitäisi tehdä. Sitä paitsi mitkään päätökset eivät ole rationaalisia. Kaikkiin liittyy tunteita ja epävarmuustekijöitä ja mutupedia-puolen asioita. Jokaisen on tehtävä päätös itse ja omista lähtökohdistaan. Jos yrittäisi perustella pelkällä järjellä, kukaan ei ikinä lähtisi tekemään mitään uutta.”

Jonkin verran rationaalista päätöksentekoa on kuitenkin pakko harjoittaa, kun puhutaan elannon ansaitsemisesta. Miten voi varmistua onko haaveiltu suunta oikea, miten voi tietää riittääkö oma osaaminen? “Ei mitenkään, ethän sä voi tietää sitä. Ei esimerkiksi yrittäjäksi lähteminen sovi kaikille. Startup hypetyksen ongelma on että yrittäjyys esitetään niin kuin se olisi kaikille oikea vaihtoehto. Ei missään nimessä ole. Näitä kolmea kysymystä voi ja kuuluisi kuitenkin pohtia myös toisten palveluksessa.”, Lauri palauttaa.

Se missä olet hyvä, siitä tykkäät; se mistä tykkäät, siinä olet hyvä.”

Tässähän Tinki toisaalta auttaa. Päätöksen ei tarvitse välttämättä olla valtava loikka, omia “kyllä”-vastauksia voi hyvin kokeilla pienesti. Laurin mielestä oleellista on löytää se työ, joka on itselle niin sopiva, että kolme kyllää tulevat helposti. “Uskon intohimojen kantavan pitkälle. Se missä olet hyvä, siitä tykkäät; se mistä tykkäät, siinä olet hyvä. Mitä enemmän niiden omien intohimojensa kanssa pääsee tekemään töitä, sitä todennäköisemmin saa vastattua kolme kyllää ja menestyy. Oman itsensä objektiivinen tarkastelu on sitä paitsi aina hyödyllistä. Suomalaisten on tosi vaikeaa nähdä missä ne on parempia kuin kuka tahansa muu, vaikka juuri se on menestyksen salaisuus.”

Miten ne kolme kyllää voisi löytää? “Omien vahvuuksien ja myös heikkouksien tunnistaminen on ihan ydinasia. Etsi yhdistelmä jossa pääset käyttämään omia vahvuuksiasi, se on menestyksen avain. Toisaalta heikkouksien tunnistaminen auttaa optimoimaan konseptia ja suuntaa: osaat varautua paremmin niihin, osaat pyytää siihen ympäriltä apua.”

Me kiitämme Lauria inspiraatiosta ja teemme muille suosituksen: Lähde Tinkin avulla selvittämään, mitkä omat vahvuutesi ovat. Voit aloittaa pienestä ja tehdä sitä tunteeseen pohjautuvaa päätöstäsi samalla arvoa ja järkisyitä luoden. Lisää arvonluonnin tärkeydestä voit lukea Jari Sarasvuon haastattelusta.

Haluaisitko tästä sinun tarinasi? Kerro meille mitä osaat!

Liity Tinkiin