Sarasvuo: "Työ voisi olla aikamme suuri rakkaustarina"

“Siihen minulla on paljon kyseenalaisia vastauksia”, Jari vastaa vinosti hymyillen, kun kysyn miksi Tinkiä on lähdetty tekemään. “Kai osa minusta vain haluaa osoittaa olevani oikeassa; että työtä todellakin voi synnyttää lisää. Ei Suomessa oikeasti pulaa töistä ole. Tekemätöntä työtä on todella paljon, sitä on suorastaan rajattomasti. Työ on kuin kakku, joka kasvaa jakamalla. Työtä voi ja pitää synnyttää lisää; kyse on arvon ymmärtämisestä ja riskin ottamisesta”, Jari selventää hörpätessään kahviaan.

Istumme Jari Sarasvuon Strongholdissa puhumassa Tinkistä, uuden ajan palvelusta, jossa työtä tekevät kohtaavat juuri heidän osaamistaan tarvitsevat ostajat. Yritän päästä Jarin pään sisään. Miksi Tinki on syntynyt, mitä sillä tavoitellaan? Miksi Jari innostuu joka kerta kun puhutaan ammattitaidosta, työstä, osaamisesta ja arvosta? Mitä on tämä mystinen tekemätön työ, josta Tinkin tarina alkaa? Miksi vaikuttamisen ammattilainen on lähtenyt kehittämään digitaalista palvelua?

Haluan omalta osaltani vähentää työelämässä ilmenevää heitteillejättöä.”

“Mulla on oikeasti tässä takana ajatus auttaa ihmisiä, mutta se on niin kulunut syy. En tiedä uskooko sitä kukaan”, Jari toteaa, ja jatkaa: “Haluan omalta osaltani vähentää työelämässä ilmenevää heitteillejättöä. Myös, tai ehkä erityisesti sitä, jota ihmiset tekevät itselleen. Ehkä uuden työn luominen on vanhenevan miehen seksiä. Saan tästä todella paljon kiksejä.” Hymähdän teekuppiini. Seksiä, heitteillejättöä, intohimoa? Mitä löytyy termien alta?

Jari uskoo näkymättömään arvoon, joka löydetään ottamalla riskejä, investoimalla. “Suomalaiset firmat jäävät pieniksi koska eivät osta näkymätöntä arvoa, eivät investoi esimerkiksi markkinointiin ja muotoiluun, joilla varsinaisen tuotteen tai palvelun arvoa saa kasvatettua”. Samaa logiikkaa seuraa yksittäisen ammattilaisen polku. Jarin mukaan kaikelle hyödylliselle osaamiselle löytyy lopulta markkina, mutta osaaminen kertyy vasta riskiä ottamalla. “Alkuun pitää hinnoitella työ niin että kalenteri täyttyy. Usein siihen päästään hieman alhaisemmalla hinnalla. Kun kalenteri täyttyy työstä, aletaan myydä eioo:ta, joka lopulta johtaa hinnan nousuun. Kun tuotat odotettua enemmän arvoa asiakkaalle, sinusta ei ole enää varaa luopua. Asiakkaalla ei enää ole varaa maksaa sinulle liian vähän, koska aikasi voikin mennä paremmin maksavaan asiakkaaseen.”

Monesti yritetään liian aikaisin liian korkealle, jolloin ylimitoitettu arvolupaus jää lunastamatta. Jari nousee fläppitaululleen ja piirtää tottuneesti tarinansa auki. Jari käyttää esimerkkinä asiantuntijatyötä harjoittavia ihmisiä, joiden ammattitaidon syntymiseen vaaditaan merkittävästi kokemusta, aikaa asiakkaiden kanssa. “Siirtyessäsi alalle, josta sinulla ei ole merkittävästi aiempaa työkokemusta, on aivan sama kuka olet, tai kuka luulet olevasi. Jos et ole poikkeuksellisesta syystä jo valmiiksi täällä ylhäällä, vahvassa asemassa, ei pidä kuvitella voivansa aloittaa suoraan huipulla. Aloita täältä, kellarista. Nouset kyllä aikanasi ylös”.

Rahan tekeminen on periaatteessa yksinkertaista, vaikka harvoin helppoa.”

“Rahan tekeminen on periaatteessa yksinkertaista, vaikka harvoin helppoa. Keräät itsellesi asiakaskunnan ja pyydät siltä korvausta työstäsi. Sinun täytyy vain osata jotain, joka on kiinnostavaa ja jolla on asiakkaalle sinun pyytämääsi rahallista korvausta suurempi arvo”.

Tämähän on täysin ankkalammen utopiaa, eikö? Että töitä hyvin tekemällä arvosi ammattilaisena nousee ja menestys odottaa - tikapuita pitkin taivaaseen? Ei tietenkään vain niin, Jari komppaa, tarvitaan markkinointia ja myyntiä. Tässä kohtaa Jarin auttamisen väline, Tinki, astuu kuvaan.

“Haluaisin Tinkin olevan se paikka, missä ihmisten kyky tuottaa arvoa nousisi. Unelmoin, että siellä saataisiin tehtyä tavallisista ihmisistä epätavallisen hyviä. Sitä kautta myös työn ehdot paranisivat. Jos se mitä osaat tehdä on mielenkiintoista ja laadukasta, ja sille on olemassa ostajia, mikset saisi työstäsi sinulle sopivaa korvausta?” Kysymys jää hetkeksi ilmaan roikkumaan. Tämähän on kirjaimellisesti se miljoonan euron kysymys - mistä saada se raha, joka sinulle kuuluu?

Tinki on se ympäristö, jossa oikea hintataso pikkuhiljaa löytyy.”

Jari rikkoo hiljaisuuden kuvailemalla juuri tästä ongelmasta johdettua Tinkin tavoitetta: “Tinki on se ympäristö, jossa oikea hintataso pikkuhiljaa löytyy. Löydät sieltä asiakkaita, joille voit tarjota jotain, minkä he kokevat maksamaansa hintaa huomattavasti arvokkaammaksi. Tekemällä töitä kehityt edelleen, saat asiakkailta arvioita palveluun ja työsi arvo nousee vääjäämättömästi.” Jari on siis luomassa niitä piirtämiään tikapuitaan tosimaailmaan, kaikkien saataville.

Tikapuiden rakentamisen mahdollistaa Tinkin keskiössä oleva match-making algoritmi. “Jos jollakulla on enemmän rahaa kuin energiaa, aikaa ja osaamista, hän todennäköisesti haluaa vaihtaa rahansa toisen ihmisen energiaan, aikaan ja osaamiseen. Me haluamme yhdistää nämä ihmiset.”

“Myös ostajien pitää tunnistaa paremmin työn oikea arvo. Meidän pitää osoittaa isolle joukolle yrityksiä että työpanosta kannattaa ostaa viisaammin. Työstä pitää maksaa arvon mukaan. Olen itse aikanani ostanut liian aggressiivisesti, neuvotellut itselleni asymmetrisesti hyvän diilin, joka on syönyt tekijältä katteen pois. Diilit ovat kuitenkin poikkeuksetta osoittautuneet loppujen lopuksi huonoiksi, sillä ostettujen palvelujen laatu on ollut huonoa. Tekijä ei ole voinut keskittyä työhön, koska kate on pitänyt hakea muualta. Hyvää työtä ostaessa pitää maksaa itsensä kipeäksi. Se kirpaisee, mutta pitkällä juoksulla hyödyt. Jos ostat jotain jolla on merkitystä, älä osta mahdollisimman halpaa.”

Tinkin ydintehtävä on kasvattaa työn arvoa.”

Jari tiivistää Tinkin keskeisimmän lupauksen, unelman ja tarkoituksen: “Tinkin ydintehtävä on kasvattaa työn arvoa. Työn arvo syntyy oivalluksesta, miten ostamalla työtä voi menestyä ja miten työtä tekemällä voi tulla kuuluisaksi työstään ja jopa vaurastua yli ajan. Työelämä voi olla aikamme suuria rakkaustarinoita. Mutta se vaatii että teet työstäsi kiinnostavaa! Me autamme yhdistämään työhön elementtejä, jotka tekevät työstä hauskaa ja uskomme, että työn arvo tulee tuoreesta ajattelusta”, Jari lopettaa innostuneesti.

Tinki on tikapuita, työn arvoa ja kiinnostavia käänteitä. Kaikki on valmista rakkaustarinan synnylle - enää tarvitaan mukaan ne innostavan ällistyttävät tyypit, jotta lempi leimahtaa. Jos haluat olla mukana lunastamassa lupausta, liity Tinkiin.

Haluaisitko tästä sinun tarinasi? Kerro meille mitä osaat!

Liity Tinkiin